Maďarsko

Maďarsko

Maďarsko je země, která se nachází vedle České republiky, ale její kultura je odlišná od ostatních zemí Starého světa. Ugrofinské národy, které se usadily ve východní části pevniny, se dostaly k Balatonu a usadily se na jeho březích. Proto je maďarský jazyk, kuchyně, tradice jedinečné.

V Maďarsku je dostatek památek na několik výletů. Maďarsko je vhodné jak pro outdoorové nadšence, tak pro páry, cestovatele s dětmi, Milovníci cyklistiky i milovníky pláží.

Můžeme nabídnout pobytové zájezdy do Maďarska s přímým transferem do letovisek Bükfürdő, Sárvár, Hévíz, Keszthely (Balaton) z Prahy a Brna.

Jezero Hévíz

Pokud chcete strávit čas nejen příjemně, ale i užitečně – vítejte u jezera Hévíz! Nachází se 190 km od Budapešti. Jeho jedinečnost spočívá ve speciálním složení vody, která zahrnuje desítky mikroelementů užitečných pro člověka. Jezero je napájeno z podzemních zdrojů a ani v zimě teplota vody neklesá pod 22 stupňů. Koupání a zlepšování zdraví v teplé vodě mezi hektary chráněného lesa je zvláštní požitek.

Termální lázně

Maďarsko je po staletí známé svými termálními prameny a dnes zaujímá jedno z prvních míst v balneologii v celosvětovém měřítku. Najdete zde obrovskou rozmanitost zdravotního průmyslu - lázně a wellness - termální, biosférická letoviska!

Léčivé vody nahromaděné po tisíce let v jezerech sopečného původu, jeskyních, přírodních i umělých lázních, které jsou naplněny vodou z pramenů o teplotě +25 až +80 °C. Maďarsko je právem nazýváno světovou koupací říší

Léčba v maďarských letoviscích je léčebná procedura na vysoké úrovni za poměrně nízké ceny. Léčbu a relaxaci zde lze vždy spojit se zajímavým výletním programem, vychutnejte si vyhlášenou maďarskou kuchyni.

Téměř všechna letoviska v Maďarsku jsou známá termálními vodami s vysokým obsahem solí, jódu, hořčíku, těžkých kovů, draslíku, amonia, vápníku a železa.

Hlavní nemoci, u kterých se doporučuje léčba v maďarských letoviscích:

  • Nemoci kloubů a páteře
  • Neuralgie, paralýza, mrtvice
  • Svalový revmatismus
  • Gynekologická onemocnění
  • Kožní choroby
  • Respirační onemocnění
  • Kardiovaskulární systém
  • Gastrointestinální trakt
  • Játra, žlučník
  • Diabetes

Každý resort má svou specifickou specializaci, při výběru je nutné se poradit o směřování léčebných procedur resortu.

Balaton

Maďaři vůbec nejsou naštvaní, že jejich země nemá moře. Vždyť mají Balaton, nebo jak mu sami říkají „vnitrozemské moře“. Vzhledem k tomu, že je jezero mělké (hluboké pouhých 13 metrů), v letních měsících se dokonale zahřívá. To je důvod, proč se zde soustřeďuje veškerý letoviskový život země: více než 70 pláží, cyklistické a turistické stezky, jachting, kitesurfing, chutné jídlo a zábava pro každý vkus a barvu.

Balaton je rájem pro cyklisty. Jen si to představte: více než 200 km vynikajících silnic! Jezero můžete obejít celé! Jsou zde trasy pro pokročilé cyklisty, kteří si svůj život bez kola nedokážou představit. A snadné trasy na pár hodin pro ty, kteří si chtějí jen trochu protáhnout kosti. Hlavním kouzlem cyklistiky podél Balatonu jsou úžasná panoramata zelených luk a tyrkysové jezero.

Co zkusit v Maďarsku

Jednou v jiné zemi chci samozřejmě nejen vidět památky, ale také vyzkoušet místní kuchyni. Zde jsou naše nejlepší místní jídla.

  • Guláš. Hlavní národní masité jídlo, které se podává doslova v každé restauraci. Guláš v Maďarsku je polévka.
  • Borgach. Další šíleně lahodná polévka s hovězím nebo uzeným masem.
  • Paprikaš. Místní těstoviny tarhonyu s kuřecím masem.
  • Libamay. Husí játra vařená podle speciální receptury.
  • Retesh. Národní svátek role.
  • Kremesh. Maďarská verze Napoleona, úžasně jemný dezert.
  • Maďarská vína. Navštívit Maďarsko a neochutnat Tokay-asu není jednoduché. Maďarská vína nejsou nikterak horší než čeští příbuzní a v něčem je dokonce předčí.
  • Pivo. V Maďarsku nebylo pivo nikdy tak důležité jako v Česku. Neznamená to, že by tento alkohol zde popíjeli neradi – jen vína jsou v zemi mnohem populárnější. V nabídce maďarských hospod je pivo označeno jako „sör“ (množné číslo – „sörok“). V Maďarsku působí pouze čtyři velké pivovary: Dreher, Borsodi, Heineken Hungária a Pécsi Sörfőzde. Existují také jedinečné značky maďarského piva, které mají originální chuť s ovocnými, jehličnatými, karamelovými, bobulovými odstíny. Vyzkoušet můžete například originální Borsodi Friss, který se vyrábí z jablečné šťávy a přírodních příchutí. Největší rozšíření v zemi však získaly dvě tradiční odrůdy: světlá a tmavá.